wie is Esther Mesters


Ik heb mijn geneeskunde studie aan de Rijks Universiteit te Groningen gedaan. Voorafgaand aan de registratie voor de opleiding tot plastisch chirurg heb ik in meerdere ziekenhuizen gewerkt zowel op de afdeling algemene heelkunde als de afdeling plastische chirurgie.

In 1998 ben ik gedurende 3 jaar werkzaam geweest als arts assistent heelkunde. Ik was daar de eerste vrouwelijke chirurgische arts assistent. Vervolgens van 2001 tot 2004 mijn opleiding tot plastisch chirurg doorlopen in het U.M.C st-Radboud te Nijmegen onder leiding van opleider Prof.dr.P.H.M. Spauwen.

Mijn aandachtsgebied in de eerste fase was de kinderplastische chirurgie. Daarbij moet u denken aan onder andere kinderen met een spleetje in lip en gehemelte, kinderen met aangeboren vaatafwijkingen, of aangeboren handafwijkingen. Na mijn opleiding tot plastisch chirurg heb ik me gedurende anderhalf jaar gespecialiseerd in de schisischirurgie (spleetjes in lip en gehemelte) en de aangeboren handafwijkingen. 

Na ruim 18 jaar werkzaam te zijn geweest in de ziekenhuizen in de regio Zuidoost Brabant werd het tijd om mijn horizon te verbreden en mijn focus te leggen op waar ik echt blij van wordt: De patiënt op de 1e plaats.

"Mijn vak is het mooiste vak wat er is! Je kan in de meeste gevallen alle patiënten gelukkig maken. Ons vak is het verbeteren en verfraaien van lichaamsdelen en ook vaak het weer opnieuw opbouwen. Heel vaak zie ik dat de meeste vrouwen laat de stap zetten om een correctie van de borsten te laten doen. Als ze op consult komen, zijn ze helemaal opgelucht om eindelijk de ingreep te ondergaan die ze al zo lang willen laten uitvoeren. Tijdens het consult leg ik alles duidelijk uit over de procedure en stel ze op het gemak. Ik zie dat ook bij correcties van de vagina. Daar heerst nog steeds een taboe op om daarover te praten."

Mijn aandachtsgebieden zijn met name:

  • aangezicht: bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie, wenkbrauwlift, facelift, en lipofilling.
  • vagina: functionele problemen bijv. droogheid, urineverlies, schimmelinfecties en schaamlipcorrecties.
  • borsten: protheses verwijderen of wisselen, borstafwijkingen: (bv. aangeboren peervormige afwijking), borstvergroting en reconstructie van borsten (na amputatie van een borst),

"De cosmetische chirurgie is een enorme uitdaging want je moet van iets moois iets nog mooiers maken."

Mijn sterke punten zijn de aandacht voor de patiënt tijdens het consult, behandeling én nazorg. Ik vind het heel  belangrijk om goed naar de patiënt  te luisteren en het probleem te analyseren, ze op hun gemak te stellen en daarna een voorstel te doen voor een behandeling. 

Verder vinden de meeste vrouwelijke patiënten het prettig om een vrouwelijke plastisch chirurg te hebben als het om borstproblemen of schaamlip problemen gaat. Wij als vrouwen onderling communiceren dan toch net wat makkelijker als het om dit soort intieme zaken gaat. 
"Iedereen is in staat schoonheid te ervaren". U bent mooi zoals u bent, ik help u die schoonheid te behouden of daar waar mogelijk te verbeteren.