borstverkleining
WAAROM EEN BORSTVERKLEINING?
Heeft u er genoeg van om uw borsten te verbergen? Bent u klaar met de pijn in uw hoofd, nek of rug? Wilt u zich weer kleden zoals u zich voelt? Dan kan een borst verkleinende operatie een uitkomst bieden. Vrouwen met een grote cup krijgen vaak functionele klachten zoals rug-, nek- of hoofdpijn. Het kan ook zijn dat er in de zomer smet-plekken onder de borsten ontstaan. Daarnaast worden veel vrouwen onzeker van een te grote cup en dit uit zich in een onzekere houding.
Dames die u voorgingen kunnen dit bevestigen: een borst verkleinende operatie biedt bij bovenstaande klachten een uitkomst. Patiënten die een borstverkleining hebben ondergaan zijn altijd positief, er is bijna geen dankbaardere ingreep te bedenken! De klachten zijn verdwenen, de bovenkleding is vaak 2 maten kleineren de lichaamsverhoudingen zijn beter. Jaarlijks worden in Nederland duizenden borst verkleinende operaties uitgevoerd.
Onderstaand ziet u enkele 'voor-na' foto's van patiënten die ik heb behandeld.
Deze video die ik heb gemaakt samen met de NVPC bespreekt duidelijk welke stappen er te nemen zijn als de indicatie is gesteld dat een borst verkleinende operatie voor u de juiste ingreep blijkt te zijn.
WIE KOMT IN AANMERKING VOOR EEN BORSTVERKLEINING?
U komt in aanmerking voor een borstverkleining wanneer u 18 jaar of ouder bent. Indien u jonger bent dan 18 jaar en enorm veel klachten hebt van de grootte van de borsten, kan ik overwegen om alsnog een borst verkleinende operatie uit te voeren. Vrouwen die borstvoeding willen geven, raden wij aan deze operatie uit te laten voeren na de zwangerschappen. De meeste borst verkleinende operaties boven cup DD volume worden vergoed. De verzekeraar is vaak streng als het gaat om uw BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht) moet onder de 30 zijn.
Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een borstverkleining gaat u eerst naar uw huisarts voor een verwijzing. De plastisch chirurg vraagt vervolgens goedkeuring (machtiging) bij de verzekeraar aan. Na enkele weken krijgt u bericht van uw verzekeraar of de operatie vergoed wordt. Belangrijk is dat u minimaal 6 weken voor tot 6 weken na de operatie niet rookt.
VEELGESTELDE VRAGEN
Wat mag ik na de operatie?
De eerste week dient u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. U kunt in principe alles doen wat geen pijn doet, mits u de onderstaande leefregels in acht neemt. Als u geen lichamelijk inspannend werk heeft, kunt u uw werk na ongeveer 2 weken weer hervatten.
Belangrijkste leefregels na een borst verkleinende operatie:
- Draag de sportbeha de eerst 3 weken dag en nacht, daarna nog 3 weken overdag
- Na 24 uur mag u weer douchen, maar niet in bad. Dat mag weer na 3 weken indien de wonden goed genezen zijn
- De eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen of intensief sporten
- Autorijden mag na 2 weken weer mits u zelf inschat dat dit weer goed en verantwoord gaat.
Kan ik na de operatie nog borstvoeding geven?
Bij een borst verkleinende operatie worden de tepels verplaatst. Hierdoor worden ook melkgangetjes doorgenomen. Het kan zijn dat het geven van borstvoeding hierdoor niet meer gaat.
Wat zijn de risico’s?
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.
Borsten zijn nooit gelijk. Ook na de operatie kan het zijn dat uw borsten ongelijk blijven. Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken, maar meestal wordt het na verloop van tijd een dun, wit lijntje dat nauwelijks nog zichtbaar is. Het is belangrijk om te weten dat het gevoel in de tepel na de operatie volledig wegvalt. Soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst en/of tepel. Dit komt doordat de tepel losgemaakt wordt van het klierweefsel. Het geven van borstvoeding is hierdoor ook niet meer mogelijk.