Schaamte is nergens voor nodig: alles over een schaamlipcorrectie

Gepubliceerd op 30 april 2020 om 15:21

Al jaren loop je ermee rond; last bij het fietsen, pijn bij het vrijen, irritatie in een te strakke broek en roodheid en branderigheid van je schaamlippen na het spinnen. Daarnaast voel je je heel ongemakkelijk in bikini, omdat je bang bent dat je schaamlippen zichtbaar zijn. Al met al een erg vervelend schaamtegevoel. Op een bepaald punt ben je er zo klaar mee dat je de volgende stap zet, een bezoek aan een plastisch chirurg.

 

Schaamlippen: Verschillende vormen en groottes

Bij een cosmetische wens is het altijd belangrijk je te realiseren dat er een grote variatie is aan vorm en grootte van ‘normale’ schaamlippen. Een lengte van 4 cm is bijvoorbeeld heel normaal en bij de meeste vrouwen steken de binnenste schaamlippen uit, voorbij de buitenste schaamlippen. Voor vrouwen die dit niet mooi of niet prettig vinden is de schaamlipcorrectie (ook wel labiacorrectie) een goede oplossing. Hierbij worden de binnenste schaamlippen (labia minora) gecorrigeerd, zodat zij binnen de grote schaamlippen (labia majora) vallen. Deze ingreep wordt uitgevoerd op een operatiekamer onder plaatselijke verdoving, eventueel gecombineerd met een roesje.

 

Het herstel van een labiacorrectie

Na de operatie krijg je de eerste 5 dagen te maken met zwelling van de schaamlippen. Het is daarom belangrijk te koelen met ‘bevroren’ maandverband in een washandje; gedurende 2 dagen iedere 30 minuten. Na deze periode neemt de zwelling weer af. De week na de ingreep is het belangrijk rust te nemen. Dit houdt in dat je niet mag sporten en ook niet zwaar mag tillen. Na 1 week kun je je werkzaamheden weer rustig oppakken. We gebruiken oplosbare hechtingen die niet verwijderd hoeven te worden.

 

Lipofilling als extra optie

Door fors gewichtsverlies verlies je ook vaak het volume van de grote schaamlippen, waardoor ze erg leeg worden. Dit kan verbeterd worden door er vetweefsel aan toe te voegen, ook wel lipofilling genoemd. Je haalt vet vanuit bijvoorbeeld de buik en vult hier de grote schaamlippen mee. Daardoor sluit de vagina beter en is ook het cosmetisch aspect fraaier.

 

Bezoek een plastisch chirurg

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom dan gerust eens op consult bij mij, ik help je graag verder!