Vaginale droogheid....?

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 10:13

Wat is vaginale droogheid?
Vaginale droogheid gaat gepaard met de volgende klachten: branderigheid van de vagina en soms roodheid en vurigheid. Pijn bij fietsen en pijn bij het vrijen. Vaak resulteert de droogheid in het verstoren van de bacteriële flora en geeft het een schimmelinfectie wat gepaard gaat met witvloed.  1 op de 3 vrouwen heeft last van vaginale droogheid. Het komt heel vaak voor en de meeste vrouwen denken dat het er bij hoort en dat het niet te verhelpen is.

Wat is de oorzaak van vaginale droogheid?
Vaak zie je het bij hormonale veranderingen met name vrouwen in de overgang of na zwangerschappen. Soms komt het door medicatiegebruik of bij vrouwen met bepaalde ziektes zoals diabetes mellitus. Het kan ook verstoord worden door stress of oververmoeidheid en bij alcohol gebruik en roken.

Vaginale droogheid heeft ook vaak met de leeftijd te maken. Naarmate we ouder worden , vermindert de collageen in het slijmvlies, de vaginawand, waardoor deze dunner wordt.

Hoe kan je het behandelen?
Belangrijk is de vagina niet te veel met zeep te wassen waardoor de bacteriële flora nog meer verstoord wordt. De huisarts kan je lokale crèmes voorschrijven waardoor de vurigheid en roodheid en schimmelinfecties verminderen. De crèmes moeten regelmatig herhaald worden en hebben helaas maar een beperkt effect.
Doorverwijzing naar een gynaecoloog zien we regelmatig, deze schrijft dezelfde lokale crèmes voor en kunnen meestal ook niet meer doen. De gynaecoloog en/of huisarts  kan je wel doorsturen voor een laser behandeling. De behandeling met een laserapparaat (CO2 laser) geeft na 1 behandeling al meteen een heel goed effect.

Wat betekent een laserbehandeling/ CO2 laser behandeling?
Voor de laserbehandeling krijgt u een lichte verdoving in de vorm van een spray of zalf. U hoeft dus niet onder narcose. Tijdens de behandeling zal iedereen in de behandelruimte een bril dragen om de ogen te beschermen tegen de laserstraal. Door middel van een probe (huls) wordt de lasersonde vaginaal ingebracht. Tijdens de behandeling draait de arts de sonde 360 graden rond om de gehele vaginawand te behandelen. U ervaart een gevoel van warmte, maar de behandeling is niet pijnlijk. De arts vraagt tijdens de behandeling of er pijnklachten zijn. Als er pijnklachten zijn , kunnen we de sterkte van de laser straal aanpassen. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Daarna kunt u direct naar huis om uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Resultaat
Door de warmte van de laser worden de diepere huidlagen gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Daardoor wordt de vaginawand steviger en verminderen de klachten. Vrijwel direct na de eerste behandeling zult u al een duidelijk effect merken. Wij adviseren 3 behandelingen voor het meest optimale en langdurige effect, steeds met een tussenperiode van 4 weken. Daarna is 1-jaarlijkse onderhoudsbehandeling voldoende om het effect te behouden.

De hypermoderne CO2 laser is  dus uitermate geschikt om voorheen onbehandelbare klachten nu wel aan te pakken. De ingreep is snel, pijnloos en volledig veilig en biedt een zeer effectief resultaat. Schroom niet om een afspraak te maken, dan kijken we samen of deze behandeling voor u geschikt is.